10x de leukste prentenboeken om samen te lezen

10x de leukste prentenboeken

Elke avond is het weer een feest bij ons thuis. Na een drukke dag is het tijd voor het avondritueel. Zodra de pyjama’s aan zijn, kruipen mijn jongens en ik samen in bed voor ons favoriete moment van de dag: voorlezen. Terwijl ik de pagina’s omsla en mijn stem de woorden tot leven brengt, zie ik hoe hun ogen stralen van enthousiasme en verwondering. Maar voorlezen is niet alleen maar leuk, het is ook ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen.

Het belang van voorlezen:

Dat voorlezen belangrijk is, wist je vast al. Het speelt zelfs een cruciale rol in de taalontwikkeling van kinderen. Door regelmatig voor te lezen, worden kinderen blootgesteld aan een rijke variatie aan woorden en zinsstructuren, wat hun woordenschat en begrip van de taal vergroot. Bovendien stimuleert voorlezen de verbeeldingskracht en creativiteit van kinderen, doordat ze zich inleven in verschillende personages en situaties. Ook draagt voorlezen bij aan de emotionele ontwikkeling van kinderen, omdat ze zich kunnen identificeren met de personages en thema’s uit de boeken. Kortom, voorlezen is niet alleen leuk, maar ook ontzettend leerzaam voor kinderen van alle leeftijden.

In deze blog deel ik mijn top 10 leukste prentenboeken voor kinderen, elk met een inspirerend verhaal en een waardevolle boodschap die zowel je kind als jou zal aanspreken!

1. “De Gruffalo” – Julia Donaldson en Axel Scheffler

Dit boek is echt een hit bij ons thuis! Het vertelt het verhaal van een slimme muis die een denkbeeldig monster, de Gruffalo, verzint om zichzelf te beschermen. De boodschap van dit boek is dat slimheid en moed altijd belangrijker zijn dan kracht. Een mooi verhaal dat kinderen leert om creatief te zijn in het vinden van oplossingen.

2. “Raad eens hoeveel ik van je hou” – Sam McBratney en Anita Jeram

Dit boek is pure liefde! Het gaat over de eindeloze liefde tussen een ouder en een kind, waarbij ze proberen elkaar te overtreffen in het uitdrukken van hun liefde voor elkaar. De boodschap van onvoorwaardelijke liefde is zo ontroerend en perfect voor een knuffelig voorleesmoment voor het slapengaan.

3. “Kikker is Kikker” – Max Velthuijs

De boeken (en filmpjes) van Kikker zijn populair bij ons thuis. In dit boek leert Kikker dat het oké is om jezelf te zijn, zelfs als anderen anders zijn. Het is leerzaam over zelfacceptatie en het vinden van geluk in wie je bent. Een echte aanrader voor alle kinderen (en ouders 😉) die soms twijfelen aan zichzelf.

4. “Rupsje Nooitgenoeg” – Eric Carle

Een prentenboek die ik vroeger zelf vaak heb gelezen en ook nu nog steeds een favoriet is. Het vertelt het verhaal van een hongerige rups die zich een weg eet door allerlei voedsel voordat hij transformeert in een prachtige vlinder.

5. “De mooiste vis van de zee” – Marcus Pfister

Een boek met glitter! Een glitter-vis deelt zijn glinsterende schubben met anderen en krijgt daardoor bijzondere vriendschappen. Dit boek leert je kind dat delen met anderen iets goeds is.

6. “Gewoon zoals je bent” – Jonny Lambert

Dit boek heeft een belangrijke boodschap die we allemaal wel eens nodig hebben: wees trots op wie je bent, want je bent precies goed zoals je bent. De mooie plaatjes en het eenvoudige maar krachtige verhaal van dit boek maken het een favoriet bij mijn kinderen en mij. Het herinnert ons eraan om onszelf te accepteren zoals we zijn en respect te hebben voor anderen.

7. “Ik wil de maan” – Jonathan Emmett en Vanessa Cabban

Ik denk dat we dit boek al wel 100x hebben gelezen. Het laat zien dat zelfs de grootste dromen werkelijkheid kunnen worden als je maar genoeg vastberadenheid en doorzettingsvermogen hebt. Het verhaal van Kleine Muis, die vastbesloten is om de maan te pakken, leert ons om nooit op te geven en te blijven geloven in onze dromen.

8. “Retteketet, we gaan niet naar bed” – Harmen van Straaten

Dit boek is op dit moment de grootste favoriet bij mijn oudste zoon. Het gaat over een groepje dieren dat absoluut niet naar bed wil gaan. Herkenbaar, toch? 😉 Het begint allemaal met een kleine muis die niet moe is en de andere dieren meesleept in zijn nachtelijke avontuur. Het leuke aan dit boek, is dat het niet alleen grappig is, maar het kinderen laat zien dat zelfs als ze niet meteen willen gaan slapen, het uiteindelijk toch tijd is om te rusten en op te laden voor de volgende dag.

9. “De mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had” – Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch

Vroeger vond ik dit boek al hilarisch en ook nu is dit nog een topper. Het vertelt het verhaal van een mol die ontdekt dat er iets op zijn kop is gepoept en vastbesloten is om erachter te komen wie de dader is. Met een mix van humor en spanning volgt dit verhaal de avonturen van de mol terwijl hij alle dieren in het bos ondervraagt. Mol heeft ontzettend veel doorzettingsvermogen en laat zien hoe je op onderzoek kunt gaan en vragen aan anderen kunt stellen.

10. “De leeuw in de muis” – Rachel Bright en Jim Field

Dit boek vertelt het verhaal van een kleine muis die ontdekt dat zelfs de kleinste wezens iets groots kunnen bereiken. Het is een schattig verhaal dat draait om moed, vriendelijkheid en het geloof in jezelf. Het mooie aan dit boek, is de boodschap dat iedereen, hoe klein ze zich ook voelen, het vermogen heeft om iets groots te betekenen. Het inspireert je om te geloven in jezelf en anderen, en om nooit de kracht van vriendelijkheid te onderschatten.

Met deze top 10 prentenboeken voor kinderen hoop ik dat jij en je kleintjes kunnen genieten van talloze avonturen en leerzame momenten samen. Heb je zelf nog favoriete prentenboeken die niet in deze lijst staan? Laat het me weten in de reacties hieronder! We hebben nooit genoeg boeken! Veel leesplezier!

Geef een reactie